Fòrum de debat, analitzar propostes, fomentar la seguretat alimentària, promoció dieta mediterrània, establir bases i estimular la competitivitat entre empreses de la cadena alimentària.
El Consell té la composició següent:
La persona titular del departament competent en matèria d'alimentació, qualitat i indústries agroalimentàries, que presidirà el Consell.
Set membres més del departament competent en matèria d'alimentació, qualitat i indústries agroalimentàries, titulars de cadascuna de les quatre direccions generals competents en les matèries següents: agroalimentària, pesca, desenvolupament rural, i agricultura i ramaderia, així com de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), i Promotora d'Exportacions Agroalimentàries (PRODECA).
Un representant de la direcció general competent en matèria d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, proposat pel director general d'aquest Departament.
Nou membres, amb rang de director general, d'altres departaments de la Generalitat, proposats pel conseller o consellera competent corresponent, i distribuïts de la manera següent:
Un representant de les Diputacions, proposat per aquestes, designat de forma rotatòria entre elles.
Vuit membres en representació del sector, a proposta dels representants respectius de cada sector, i distribuïts de la manera següent:
Un representant per cadascuna de les organitzacions professionals agràries més representatives, d'acord amb la Llei 17/2014, de 23 de desembre, de representativitat de les organitzacions professionals agràries.
Dos representants de les associacions municipalistes de Catalunya, proposats per aquestes.
Un representat dels col·legis professionals relacionats amb la matèria d'alimentació, proposat per aquestes, designat de forma rotatòria entre elles.